РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Кашичка од цвекло и компир +8м.
Потребно:
1 свежо цвекло
2 компира (средна големина)
Подготовка: Измијте го цвеклото и ставете го во вода да се свари. Цвеклото варете го со кора, околу еден час (боцнете малку со...
Најчести грешки кои родителите ги прават во исхраната на детето
Ако сте еден од оние родители кој сака неговото дете да јаде здрава храна и да има балансирана исхрана, мора да знаете дека тоа е многу полесно да се каже, отколку...
РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Кашичка од брокула и морков +8м.
Потребно:
4-5 цветови брокула
2 исечкани моркова
1 поголем компир, исечкан
1 лажица маслиново масло
Подготовка: Во тенџерче ставете го прво морковот. За 10 минути додасдете го компирот, а по 10 минути...
РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Доматна супа +12м.
Потребно:
2 домати
1 компир
1 помала главица кромид
Подготовка: Доматите претходно кратко проварете ги, излупете ги и исечкајте ги на коцки. Во тавче пропржете го кромидот, потоа додадете го компирот и...
ЕСЕНСКА ДОХРАНА: Кои намирници да му ги понудите на бебето?
Пазарите и маркетите се преполни со тиква, цвекло, бобинки, грозје, тиквици, брокула, кељ, зелка, компир, праз, сливи. На почетокот на есента, исхраната треба да се прилагоди на студените денови, и да...
РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Крем супа од тиква +10м.
Потребно:
500гр тиква
100гр морков
1 компир
Малку масло
½ главица кромид
Подготовка: Тиквата се чисти од кората и од семките и се сече на коцки. Компирот, морковот и кромидот се лупа...
РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Лазањи од месо и зеленчук +10м.
Подготовка: Издинствувајте морков, грашок, пченка, брокула во еден сад, а во друг младо мелено месо. Корите за лазањи (без јајце) малку сварете ги. Потоа во сад за печење наизменично редете ги корите,...
РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Кнедли од мелено месо +10м.
Подготовка: Сомелете го свареното пилешко или мисиркино месо. Додајте една жолчка и 1-2 лажици пченично брашно. Од добиената смеса направете кнедли. Испечете ги на масло за готвење.
Ставете во тенџере една лажица...
РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Варен ослиќ +10м.
Подготовка: Филетите од ослиќ ставете ги да се варат во врела вода. По 15 минути, кога рибата малку ќе омекне, тргнете го тенџерето од оган и извадете ја рибата.
Во друг сад...
РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Густа супа од пилешко месо +8м.
Подготовка: Добро исчистениот и измиен зеленчук ставете во лонец заедно со белото пилешко месо. Додадете вода и варете додека месото комплетно не омекне.
Извадете го зеленчукот од лонецот и измиксирајте го. Истото...