Листериоза кај доенчиња, деца и бремени жени

Бремените жени можат да ја пренесат бактеријата преку плацентата и да го инфицираат фетусот. Ако инфекцијата се случи рано во бременоста, постои висок ризик од спонтан абортус. Во подоцнежна бременост, инфекцијата може да предизвика мртвороденче или, понекогаш, сериозно заболување или смрт кај новороденчето веднаш по породувањето

Бремените жени, новороденчињата, децата со ослабен имун систем и возрасните над 65 години се со поголем ризик ако се инфицираат со бактеријата Listeria monocytogenes

Листериозата е сериозна инфекција предизвикана од бактеријата Listeria monocytogenes. Околу 1.600 луѓе во САД секоја година добиваат листериоза, обично по јадење контаминирана храна.

Бремените жени, новороденчињата, децата со ослабен имун систем и возрасните над 65 години се со поголем ризик ако се инфицираат. Бремените жени можат да ја пренесат бактеријата преку плацентата и да го инфицираат фетусот. Ако инфекцијата се случи рано во бременоста, постои висок ризик од спонтан абортус. Во подоцнежна бременост, инфекцијата може да предизвика мртвороденче или, понекогаш, сериозно заболување или смрт кај новороденчето веднаш по породувањето.

Листериозата ретко предизвикува сериозни проблеми кај здрави деца.

Колку е честа бактеријата листерија?

L. monocytogenes бактериите се наоѓаат во околината. Како и други вируси, паразити и бактерии, листеријата може да ја контаминира храната и да предизвика труење со храна.
Некои видови храна кои почесто се контаминираат со листерија се: меки сирења (како фета, бри, камембер), непастеризирано млеко, преработено месо (како виршли, сувомеснати производи, паштета), недоволно термички обработено месо од живина и неизмиени свежи зеленчуци.

Кои се симптомите на листериоза?

Симптомите на листерија може да вклучуваат температура и дијареја. Луѓето ретко се разболуваат сериозно; повеќето се опоравуваат сами без медицинска грижа. Симптомите обично започнуваат во рок од 24 часа по јадење на контаминирана храна и може да траат два до три дена.

Потешката болест е поретка и се развива една до четири недели по консумирањето контаминирана храна, понекогаш и подоцна. Сериозни случаи на листериоза кај деца може да доведат до менингитис

Потешката болест е поретка и се развива една до четири недели по консумирањето контаминирана храна, понекогаш и подоцна. Сериозни случаи на листериоза кај деца може да доведат до менингитис. Листериозата може да биде сериозна за бремените жени и да предизвика загуба на бременоста или предвремено раѓање. Кај бремените жени, симптомите може да вклучуваат температура, замор, болки во мускулите и дигестивни проблеми – или може воопшто да немаат симптоми. Инфекцијата исто така може да биде сериозна или смртоносна за доенчињата.

Симптоми на листериоза кај доенче може да бидат:

  • Малаксаност (поспаност, летаргија);
  • Повраќање;
  • Губење апетит;
  • Жолта боја на кожата и очите (жолтица);
  • Осип на кожата;
  • Проблеми со дишењето.

Како се дијагностицира и лекува листериозата?

Листериозата се открива преку лабораториско тестирање на крв, урина и цереброспинална течност (од мозокот и рбетот). Ако педијатарот се сомнева дека вашето новороденче има листериоза, може да се тестира и плацентата или амнионската течност за присуство на бактеријата.

Симптомите на листерија може да вклучуваат температура и дијареја. Луѓето ретко се разболуваат сериозно; повеќето се опоравуваат сами без медицинска грижа. Симптомите обично започнуваат во рок од 24 часа по јадење на контаминирана храна и може да траат два до три дена

Кога листериозата ќе се дијагностицира кај бремена жена, лекувањето на инфекцијата може да го спречи нејзиното ширење до фетусот или новороденчето. Антибактериска терапија исто така може да се користи за лекување на инфекција со L. monocytogenes кај доенчиња.

Како да се спречи листериоза

Оние што се со зголемен ризик од листериоза треба да ги следат чекорите за безбедност на храната за да избегнат инфекција:

  • Јадете или сервирајте само добро термички обработена храна од животинско потекло.
  • Проверете ја етикетата на млечните производи и не јадете ако не е наведено дека се пастеризирани. Избегнувајте сурово (непастеризирано) млеко и производи направени од него (на пример, непастеризирани меки сирења како фета, бри и кесо фреско).
  • Измијте го свежиот зеленчук.
  • Чувајте ја храната подготвена за јадење на температура од 4°C или пониска.
  • Држете го суровото месо одделно од зеленчукот.
  • Мијте ги рацете, ножевите и даските за сечење по контакт со сурова храна.
  • Добро загрејте ги остатоците од храна и подготвената храна како виршли.
  • Избегнувајте храна од продавници за деликатеси како што се готови салати, месо или сирења, или пак загрејте ги добро пред јадење.

На крај, имајте предвид дека пастеризацијата на храната ја уништува листеријата. Но, пастеризирани производи, сепак, може да бидат контаминирани со бактеријата ако се изложени на нечисти површини или опрема.   (Американска академија за педијатрија)