ОБЛЕКА ЗА БЕБЕ: Што и колку да купите?

Генерално, бирајте удобна и мека облека, без рапави опшивки кои би можеле да ја иритираат бебешката кожа од внатрешната страна.

При изборот на облека, треба да обрнете внимание на моделите, кои ќе ви биде лесно да ги маневрирате при пресоблекувањето. Избегнувајте облека со многу копчиња и комплициран начин за закопчување. Генерално, бирајте удобна и мека облека, без рапави опшивки кои би можеле да ја иритираат бебешката кожа од внатрешната страна. Не се пожелни ниту разни украси и светкави детали кои бебето лесно може да ги искине и голтне.

БОДИ (5 до 7 парчиња): На почетокот ова парче облека ќе биде главно во плакарот на секое бебе. Во него може да спие во текот на денот и затоа е важно да биде од квалитетен и природен материјал.

МАИЧКИ (4 до 7 парчиња): Маичките би требало да бидат меки и памучни. Повеќето родители преферираат маички кои функционираат како боди, и се закопчуваат на клик.

ТРЕНЕРКИ/ХЕЛАНКИ (5 до 7 парчиња): Кога бебе има маичка и панталони, полесно е да се смени само еден дел од облеката. При изборот на долниот дел, барајте модели кои се растегливи во половината и кои може да се рашират ако бебето добие на телесна тежина. Секогаш имајте предвид дека пелената оди под тие панталончиња и не треба да бидат тесни.

ЈАКНА (1 парче): Повеќето бебиња не сакаат кога облеката им се навлекува преку глава и и затоа е подобро, наместо дебела јакна, да го загреете детето со памучна јакна која се закопчува од предната страна.

ПИЖАМИ (4 до 7 парчиња): Колку и убаво да изгледаат, избегнувајте комплицирани пижами во форма на мече, панда или слични модели кои убаво изгледаат. Клучно е облеката да е удобна, лесно да може да се менува пелена во сред ноќ и на детето да не му е ладно. Како добар избор се покажале едноделни пижами со закопчување на средина. Тие го покриваат нозете, лесно се соблекуваат и се менуваат.

СКАФАНДЕР (1 парче): Ако имате зимско бебе, побарајте едноделно одело – скафандер кое ќе го штити од ладно. Избегнувајте дебела облека во која детето може да биде раздразливо, оти му е претопло.

КАПА (1 до 3 парчиња): За овој период најдобар избор е мека, топла капа која задолжително мора да ги покрива ушите. Внимавајте на изборот на материјали, нека биде памук оти оди директно на нежната бебешка кожа и делумно го окриваат лицето. Ако капата го иритира бебето, брзо ќе стане нервозно.