ОДГОВОР НА ПРАШАЊЕТО ШТО СИТЕ ГИ ИНТЕРЕСИРА: Колку трае ефикасноста на вакцините

Со оглед дека достапните вакцини и натаму се многу нови, не може со сигурност да се каже колку долго ќе не штитат од КОВИД-19.

Стручњаците одново истакнуваат дека е важно да се вакцинираат што повеќе луѓе за да се спречи оандемијата, но критичното прашање е – колку трае заштитата?

Со оглед дека достапните вакцини и натаму се многу нови, не може со сигурност да се каже колку долго ќе не штитат од КОВИД-19. Засега се знае дека вакцината Фајзер нуди заштита на најмалку шест месеци, како што неодамна изјавија од оваа компанија во чие соопштение пишува “вакцината беше 100 проценти ефикасна против развојот сериозна форма на болеста, дефинирана од страна на Американскиот центар за контрола и превенција, а 95 проценти ефикасна против тешка форма на КОВИД-19. Ефикасноста на вакцината се следеше шест месеци по примање на втората доза, што нуди потврда за ефикасноста. Можно е вакцината да нуди заштита и подолго, но тоа не може да го знаеме додека не помине доволно време“.

МОЖНО Е ДА БИДЕ ПОТРЕБНА РЕДОВНА ВАКЦИНАЦИЈА

Чунеи Чи, директор на Универзитетот Орегон за јавно здравје вели дека е можно, токму поради тој факт, вакцината да не штити вечно и дека ќе треба да се спроведува имунизација еднаш годишно.

За останатите понови вакцини помалку се знае, но сите стручњаци се согласуваат дека сите вакцини се високо ефикасни и дека секој треба да се вакцинира, со онаа вакцина која му е на располагање и достапна.