РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Бафало пилешки крилца

Бафало пилешките крилца се совршен избор за љубителите на сочно и зачинето пилешко кои не се плашат да ги извалкаат рацете.

Потребно:

  • 10 пилешки крилца
  • 3 лажици брашно
  • 1 лажичка лук во прав
  • 6 лажици бафало или скара (барбекју) сос
  • 2 лажици мед
  • 4 лажици путер
  • Сол
  • Црн пипер
  • Мелен црвен пипер

Подготовка: Маринирајте ги пилешките крилца во мешавина од масло, лук, сол и бибер. Печете ги во рерна загреана на 180 степени на решетка. Ставете тавче под решетката. Печете ги крилјата околу еден час, вртејќи повремено. Во тенџере ставете го лутиот сос и медот и загрејте ги на тивок оган, а потоа измешајте го путерот. Гответе додека не се растопи путерот. Испечените крилца измешајте ги со сосот и вратете ги во рерна 3-4 минути за да се карамелизира сосот. Добар апетит!