Потребно:
- 1 пакетче лиснато тесто
- 4 чаши свежо сезонско овошје (на пр. јагоди, малини, боровинки, праски)
- 1/2 чаша шеќер
- 2 лажици пченкарен скроб (или брашно)
- 1 лажичка екстракт од ванила
- 1 јајце (за премачкување на тестото)
- Сладолед од ванила (за сервирање)
Подготовка: Загрејте ја рерната на температура препорачана од пакувањето на лиснато тесто. Лиснатото тесто развлечете го на набрашнета површина за да формирате правоаголник со дебелина од околу 0,5 см. Префрлете го во тавата за пита, лесно притиснете и исечете го вишокот од страните. Во сад измешајте го свежото овошје, шеќерот, пченкарниот скроб (или брашно) и екстрактот од ванила додека не се соединат сите состојки. Со овошната смеса прелијте го подготвеното тесто во калапот за пита. Преклопете ги рабовите на тестото над овошниот фил за рустикален изглед на питтаа. Изматете го јајцето и премачкајте ги рабовите на тестото. Питата се пече во загреана рерна според упатството за лиснатото тесто или додека тестото не порумени, а овошјето е меко и сочно. Извадете ја питата од рерна и оставете ја малку да се излади пред да ја послужите. Послужете ја топлата пита со топка сладолед од ванила. Добар апетит!