
Потребно:
- 2 средни тиквички
- 100 гр сварен ориз
- 1 јајце
- 1 кромид
- 2-3 лажици презла или брашно
- Сол и бибер по вкус
- Зачини по желба: магдонос, оригано
- Масло за пржење
Подготовка: Исчистете ги тиквичките и изрендајте ги на крупно. Додадете сол и оставете ги да отстојат 10 минути, а потоа добро исцедете ги. Ситно исечкајте го кромидот. Во голем сад измешајте ги ренданите тиквички, сварениот ориз, јајцето, кромидот и зачините. Додадете презла или брашно за да биде смесата доволно цврста за обликување. Обликувајте средни плескавици. Пржете ги во тава со малку масло околу 3-4 минути од секоја страна додека не добијат златна боја. Ако ги печете во рерна, распоредете ги на плех за печење и печете ги 15-20 минути на 200°C, свртувајќи ги на половина од времето. Добар апетит!