Потребно:
- 50гр телешко месо
- 1 компир
- 1/2 тиквичка
- 1 мала шолја грашок
- 1 морков
- 1/2 кромид (помало парче)
Подготовка: Кромидот заедно со морковот изрендајте ги и ставете ги во мал сад со малку масло да се динствуваат. По 2-3 минути, додадете го месото исечкано на ситни коцки. Оставете се заедно да се вари со малку вода на тивок оган околу 45 минути. Додадете го грашокот на половина варење. Потоа додадете ја тиквичката изрендана, заедно со компирот. Се заедно нека динствува уште 15 минути. Повремено, по потреба додадете вода, но не премногу. Кога се ќе се свари, истурете ја течноста што останала. Со рачен миксер, се избнедирајте и додадете од течноста, за да евентуално ја регулирате густината на кашичката.