РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Традиционално макало

Макало е традиционално македонско јадење базирано на лук. Најосновниот вид макало се подготвува од лук, топло масло или путер, вински оцет, млака вода и сол, кои се додаваат во дрвен сад и убаво се мешаат. Во ова јадење често се додаваат суви црвени пиперки, сечкан магдонос, лути пиперки, ореви, компири, па и јогурт.

Потребно: 

  • 1 главица лук
  • 5 лажици масло
  • 3 супени лажици оцет
  • 400 мл млака вода
  • 3 лути печени пиперки (може да се користи и сув црвен пипер или суви пиперки)
  • Сол по вкус
  • Магдонос по вкус

Подготовка: Најпрво исчистете го и измијте го лукот, па ставете го во дрвен сад за толчење на лукот. Можете да го ставите и во блендер, но сосот ќе биде повкусен ако го истолчите со рака во дрвен сад. Посолете го лукот (количината подесете ја според вашите желби) и толчете го додека не добиете мазна смеса, како мајонез. Додадете масло во лукот и мешајте додека сè не се изедначи. Постепено додавајте оцет и измешајте, па додајте млака вода и повторно добро измешајте. На крајот додадете ги пиперките и ситно сечканиот магдонос (по желба), измешајте и послужете со леб. Добар апетит!