РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Вкусни фалафел топчиња

За да го подготвите ова многу вкусно јадење ќе ви треба блендер.

Потребно:

  • 2 чаши сварен наут (исцеден)
  • 1/2 голем кромид (ситно сечкан)
  • 3 чешниња лук (сечкани)
  • 1/4 чаша свеж магдонос (сечкан)
  • 1 лажичка мелен ким
  • 1 лажичка мелен црвен пипер
  • 1/2 лажичка куркума
  • 1 лажичка сол
  • 1/4 лажичка црн пипер
  • 1/4 лажичка прашок за печиво
  • 3-4 лажици брашно (по потреба)
  • Масло за пржење

Подготовка: Сварениот наут, кромидот, лукот, магдоносот, кимот, црвениот пипер, куркумата, солта, биберот и прашокот за печиво измешајте ги во блендер. Блендирајте додека не добиете груба паста. Во сад измешајте ги брашното и добиената смеса од блендерот. Мешајте додека смесата не стане доволно цврста за да се формираат топчиња. Ако смесата е премногу влажна, додадете уште брашно. Со раце формирајте топчиња со големина на орев. Загрејте го маслото во тава на средна топлина. Пропржете ги фалафелите додека не поруменат од двете страни. Веднаш штом ќе бидат готови, ставете ги на хартиена крпа за да се впие вишокот маснотии. Наместо пржење, фалафелот можете да го печете во рерна на 200 °C околу 20-25 минути. Сосот нека биде по сопствен избор. Добар апетит!