Потребно:
- 2 шолји рендана тиквица
- 1 јајце
- ½ шолја рендан пармезан
- 2 шолји рендан кашкавал
- 1 ситно исечкан лук
- ¼ шолја пченкарно нишесте (густин)
- Сол
- Бибер
- Масло
Подготовка: Изренданите тиквици ставете ги на кујнска крпа и исцедете го вишокот вода. Во сад измешајте ги со јајцето, пармезанот, лукот и нишестето. Додадете сол и бибер по желба. Во тавче ставете масло колку да го покрие дното. Ставете една четвртина шолја од смесата со тиквици и со помош на шпатула формирајте мал квадрат. Печете додека не добијат златна боја од двете страни, по околу 4 минути секоја страна. На едната ‘плескавица ставете изрендан кашкавал и поклопете со друга плескавица. Печете уште 2 минути да се стопи кашкавалот. Извадете ги од тавчето и ставете ги на хартија да се исцедат од маслото.