- Можеме ли да се заразиме со коронавирус преку консумирање на свежа храна како што е овошје и зеленчук?
Во моментов нема докази дека луѓето може да добијат КОВИД-19 преку храна, вклучувајќи овошје и зеленчук. Свежото овошје и зеленчук се дел од здравата исхрана и новото консумирање треба да се охрабрува.
- Како да го миеме овошјето и зеленчукот во време на пандемија со коронавирус?
Овошјето и зеленчукот треба да се мие на ист начин како и во било која ситуација. Претходно е неопходно рацете да се измијат со сапун и вода, а потоа овошјто и зеленчукот темелно да се измијат со чиста вода.
- Може ли коронавирусот да се задржи на површината на пакувањата на прехранбените производи?
На вирусот му е потребен жив домаќин, животно или човек за да се размножи и преживее и не може да преживее на амбалажа. Не е неопходно да се дезинфицираат амабалажите, но рацете треба соодветно да се измијат по отворање на прехранбени производи и пред јадење.
- Дали вирусот може да се пренесе со консумирање на готови јадења, вклучувајќи и животински производи?
Моментално не постојат докази дека луѓето можат да се инфицираат со КОВИД-19 преку храна. Коронавирусот може да се уништи на температури слични на оние на кои се убиваат останатите вируси и бактерии во храната. Месото, млечните производи и јајцата секогаш треба да бидат подготвени на минимална температура од 70 степени.