ЗАМРЗНУВАЊЕ ХРАНА ЗА БЕБЕ: Како да подготвите залихи на домашни кашички

Овошјето, зеленчукот и месото кое го подготвувате за следната сезона, треба свежо да се замрзнува за да трае подолго.

Замрзнувањето на домашни кашички понекогаш е супер опција, кога немате време секој ден да подготвувате храна за  вашето дете, кога ќе ви остане поголема количина од храната, па не знаете што ќе правите со неа, или едноставно кога ќе направите неделен план што бебето ќе јаде и да си олесните себе си.

За што полесна организација при замрзнувањето кашички, ви прелагаме да користите модли за лед. Најдобро за чување на бебешката храна е на дното на фрижидерот. Избегнувајте да ја ставете на предните делови, кои често се отвораат.

Може да ја замрзнувате секоја намирница посебно, како и веќе подготвена кашичка. Она што е важно да знаете, за да не ве збунува е дека при одмрзнувањето, кашичката ќе пушти одредена количина вода. Не ја фрлајте. При загаревање на кашичката во тенџерче, ставете ја и водата, оти е преполна со витамини.

Овошјето, зеленчукот и месото кое го подготвувате за следната сезона, треба свежо да се замрзнува за да трае подолго.

ОВОШЈЕ:

 • Јаболка: Најдобро е да се замрзне свежо исечкана на кругови илии изрендана. Сварената јаболка може да потемне.
 • Кајсии: Најдобро замрзнете ги сварени
 • Банана: Најдобро во парчиња (исечете ја на половина)
 • Диња: Најдобро исечкана на парчиња, може да пушти вода при одмрзнување
 • Лимон: Препорака е да се замрзнува
 • Грозје: Во парчиња или исечени зрна на половина
 • Праски и некатарини: Сварени или свежи во парчиња
 • Киви: Цело, може да пушти вода при одмрзнување
 • Крушки: Може да потемнат во кашеста форма, замрзнете ги така или свежи исчени на кришки
 • Сливи: Сварени или свежи исечени на половина
 • Тиква: Сварена или свежа исечена на парчиња

ЗЕЛЕНЧУК:

 • Брокула: Најдобро свежа во парчиња
 • Боранија: Најдобро бланширана
 • Цвекло: Сварено како каша или во парчиња
 • Морков: Сварена каша илики во парчиња
 • Карфиол: Најдобро свеж во парчиња
 • Домат: Исечен на кругови
 • Грашок: Може и сварена каша, и свеж
 • Компир: Најдобро свежо исечкан
 • Батат: Сварена каша или свеж
 • Спанаќ: Свеж
 • Тиквица: Сварена каша или свежа на помали парчиња
 • Модар партлиџан: Најдобро е да се замрзне како сос, бидејќи пушта многу вода

МЕСО:

Сите меса најдобро се замрзнуваат во свежа состојба во парчиња/ или сварени и исечкани на парчиња.