Комплексните јаглехидрати се составен дел од житарките. Јаглехидратите од интегралните житарки бавно се разложуваат, бавно го подигаат шеќерот во крвта и затоа доведуваат до постојан доток на енергија. Исто така, содржат и протеини, но поради помалата биолошка вредност на протеините, житарките е пожелно да се комбинираат со легуменози.
Производите од интегрално зрно житарки богати се со диететски влакна, кои поттикнуваат работа на цревата. Содржината на масти е минмална, а заситени масни киселини не се присутни.
Житарките од цело зрно (интегрални житарки) се многу покорисни од преработените, поради изобилството на витамини од Б групата во својот состав и се одличен оброк за појадок!
ПРЕПОРАЧАНИ ЖИТАРКИ:
- Пченка (палента) 5+
- Просо 6+
- Интегрален ориз 6+
- Киноа 6+
- Елда 7+
- Овес 7+
- Амарант 7+
- Пченица 7+
- Спелта 7+
- Јачмен 8+
- ‘Рж 8+
♦♦♦♦ Пченката, белиот ориз и просото имаат поголем гликемиски индекс, па мора да се води сметка за внесената количина.
ЕЛДА
Елдата најчесто се консумира во зима, оти зајакнува, загрева и лекува. Иако елдата не е житарка, таа во себе ги содржи сите оние добри страни кои ги имаат интегралните житарки. А, во неа има супстанци и она што на повеќето житарки им недостасува. Таа е богата со есенцијалната аминокиселина – лизин, која главно ја нема во житарките.
Зрното од елда содржи протеини, масти, јаглехидрати, минерали, растителни влакна, витамини (особено витамин Е), калиум, фософор, железо, магнезиум, селен, и речиси сите витамини од Б групата.
Таа е одличен извор за појадок за децата и за бебињата. Понудете му ја на вашето бебе по седмиот месец, а подгответе ја на следниов начин:
- Добро измиената елда ставете ја во тенџере со вода, во однос елда и вода 1:3. Оставете да врие на тивок оган околу 15 минути. Кога елдата ќе омекне, тргнете ја од оган и оставете ја затворена да се смири. Изгмечете ја со вилушка или изблендирајте ја да се направи каша.