БРЕМЕНОСТ ПО НЕДЕЛИ – 20. недела

Со порастот на матката може да се јават и тегоби поради компресија на околните органи: на желудникот, бубрезите и белите дробови.

Продолжува развојот, задебелувањето и диференцијацијата на слоевите на кожата. Посебно лојни жлезди создаваат восочна маса која се нарекува vernix caseosa и која се одржува на кожата благодарение на присуството на лануго влакненцата.

Оваа восочна маса е многу важна во заштитата на кожата од дејството на плодовата вода. Продолжува растењето на косата, а почнуваат да растат и ноктите на прстињата.

Бебето е долго 22-25 сантиметри, а тешко околу 280-350 грама.

Вашата половина е значајно проширена, а матката забележливо го истакнува стомакот.

Со порастот на матката може да се јават и тегоби поради компресија на околните органи: на желудникот, бубрезите и белите дробови. Последиците од овој притисок може да бидат лошо варење, често мокрење и недостаток на воздух при напор. Се почеста е појавата на стрии на кожата.

Разговарајте со својот гинеколог за тоа кои лекови се забранети за користење за време на бременоста.