БРЕМЕНОСТ ПО НЕДЕЛИ – 39. Недела

Со оглед дека веќе се подготвувате за породување, направете список на сите неопходни работи кои ќе ви бидат потребни и кои може однапред да ги спакувате. На тој начин во брзање нема да заборавите ништо.

Вашето бебе чека да го поздрави светот! И натаму добива на тежина за полесно да контролира температурата на телото по раѓањето. Веќе е долго околу 50 сантиметри, а тешко околу 3000 до 3250 грама. Засилената работа на хормоните не влијае само на вас, туку и на детето. И да се јават некои необични појави, тие ќе исчезнат за неколку дена.


Со оглед дека веќе се подготвувате за породување, направете список на сите неопходни работи кои ќе ви бидат потребни и кои може однапред да ги спакувате. На тој начин во брзање нема да заборавите ништо. Не размислувајте многу околу породувањето, бидејќи тоа нема да изгледа онака како вие си замислувате.

Сега гинекологот на секој преглед ќе го контролира вашиот крвен притисок и ќе ви го прегледува стомакот за да провери положбата на бебето. Исто така прави и акушерски преглед и проверува ЦТГ запис (тонови на срцето кај бебето).