БРЕМЕНОСТ ПО НЕДЕЛИ – 7. недела

Често се јавува и засилена чувствителност на мириси, а кај некои жени и засилено чувство на замор и без дополнителен напор, како и чувство на раздразливост. Дојките се напнати и чувствителни.

Четирите пупки кои се формирале, сега веќе се препознаваат како раце и нозе со назнаки каде ќе растат прстињата. ‘Рбетот и мозокот се веќе развиени, главата веќе личи на глава на возрасен човек, но пропорционално е значајно поголема во однос на трупот.

Бебето е долго околу 13 милиметри и тешко околу 2 грама.

Во првите недели од бременоста, најчест симптом е мачнината и честото повраќање. Без разлика дали се нарекува утринска мачнина, може да се јави во било кој период од денот.

Често се јавува и засилена чувствителност на мириси, а кај некои жени и засилено чувство на замор и без дополнителен напор, како и чувство на раздразливост. Дојките се напнати и чувствителни. Причина за ваквите промени е зголеменото ниво на хормони, прогестреон кој го создава се уште жолтото тело во јајчниците.

Кога ќе почувствувате дека надоаѓа мачнина, седнете и свиткајте се нанапред така да главата ви се наоѓа меѓу колената.

Во спречување на утринските повраќања и други чести тегоби во бременоста, на многу жени им помага топол чај од камилица, нане или ѓумбир.