ДАЛИ СЕ ПРЕЈАДОВТЕ ЗА ВРЕМЕ НА ВЕЛИГДЕНСКИОТ РУЧЕК? Еве како да ги ублажите последиците и да го спречите понатамошното прејадување

И додека повремените излети во прејадување не се проблем, ако тоа го правите често, мора да бидете свесни за негативните последици. На краток рок, може да почувствувате болки во стомакот и надуеност бидејќи желудникот се шири поради премногу храна

Велигденски појадок, ручек, колачи… дали се прејадовте? Не грижете се, тешко е да се прекине овој маѓепсан „слатко-солен“ круг во вакви празнични денови, но затоа знаеме што ќе ви помогне да се чувствувате подобро. Д-р Шазија Аларака има неколку совети кои ќе ви помогнат.

  1. Опуштете се

Не се потресувајте поради еден вака полн ден со калории. Стресот може негативно да влијае на варењето и да предизвика дигестивни проблеми.

  1. „Не“ за попладневниот одмор

Првиот импулс на повеќето луѓе по полнењето на стомакот е „ќе прилегнам“, но колку и да ви звучи привлечно – одолејте. Ова може да биде причина за рефлукс, како и за бавно варење. Подобро да останете исправени додека храната не „спадне“.

Дигестивниот систем работи „прекувремено“ што може да го наруши нивото на ензими и хормони, желудникот лачи премногу киселина што може да доведе до горушица, предизвикува непријатни гасови и го забрзува метаболизмот, па може да се потите прекумерно, да почувствувате ненадејна топлина и вртоглавица
  1. Прошетајте

Одењето може да го стимулира дигестивниот систем и да помогне во регулирањето на шеќерот во крвта. Избегнувајте напорни вежби по обилни оброци, бидејќи тоа ќе доведе до крв во нозете и рацете наместо во цревата, каде што е најпотребно.

4. Напијте се малку вода

Пијте по малку вода во текот на денот. Ова ќе му помогне на телото да го исфрли вишокот сол и да избегне запек.

  1. Избегнувајте газирани пијалаци

Иако е вообичаен народен совет дека го помагаат варењето, тоа не е точно. Само помагаат да се чувствувате повеќе надуени.

  1. Земете пробиотици

Јогуртот и другите пробиотици можат да ви помогнат во варењето, а исто така ќе ја смират и горушицата после тешки оброци.

Негативни последици од прејадување

И додека повремените излети во прејадување не се проблем, ако тоа го правите често, мора да бидете свесни за негативните последици. На краток рок, може да почувствувате болки во стомакот и надуеност бидејќи желудникот се шири поради премногу храна.

Дигестивниот систем работи „прекувремено“ што може да го наруши нивото на ензими и хормони, желудникот лачи премногу киселина што може да доведе до горушица, предизвикува непријатни гасови и го забрзува метаболизмот, па може да се потите прекумерно, да почувствувате ненадејна топлина и вртоглавица.

На долг рок, може да се развие дебелина, хронични дигестивни проблеми, слаб квалитет на сон, забавен метаболизам, разни воспаленија, како и висок крвен притисок и проблеми со срцето.

Како да го спречите прејадувањето

  • Планирајте ги вашите оброци;
  • Контролирајте ја големината на порциите;
  • Вклучете во вашата исхрана храна која подолго ве одржува сити, како што се зеленчук, овошје и немасно месо;
  • Јадете полека бидејќи на мозокот му требаат околу 20 минути за да разбере дека сте сити;
  • Земете мали залаци и џвакајте ја храната темелно;
  • Обрнете внимание на тоа што и колку јадете, избегнувајте одвлекување на вниманието како ТВ;
  • Водете белешки за вашите навики во исхраната и обидете се да ги поправите лошите;
  • Бидете физички активни;
  • Останете хидрирани бидејќи водата за пиење може да помогне да се контролира гладот;
  • Не јадете поради стрес.