Како да направите правилен избор на чевли за детето?

Покрај сите наведени услови, чевлите за деца со висок рис би требало да овозможуваат и лесно влегување на стапалата.

Сите чекориме за жал по тврди подлоги како што се асфалт, бетон, паркет, плочки и слично. Поради таквиот тип на подлоги, идеално е кога чевлите имаат мек слој помеѓу табаните и ѓонот – тој ги амортизира ударите и притисоците кои се јавуваат при одењето и стоењето.

Покрај сите наведени услови, чевлите за деца со висок рис би требало да овозможуваат и лесно влегување на стапалата. Тоа значи, делот на чевлите кои се врзува, односно се закопчува да биде што е можно подолг, со што се добива широко отворање на чевлите при облекувањето.

Чевлите кои високо се закопчуваат се најдобар избор за децата кои имаат висок рис.

За време на фазата на развој на стапалата, до третата година, исклучително е важно детето да носи соодветни чевли:

  • Доволно длабоки, кои зглобот над стапалото го држи во правилна положба
  • Ѓонот лесно да се витка
  • Предниот дел на чевлата да е широк, за сите прсти да имаат свое место и да можат убаво да се рашират
  • Влошките во чевлите да бидат од мек материјал, кои имаат улога на потпора на внатрешниот свод
  • Делот околу петата добро да се држи во чевлата, како и да биде зајакнат, како би ја држел на место при стоење и при одење
  • Чевлите треба да бидат направени од природен материјал