ОВАА ХРАНА СТАНУВА ПОГОЛЕМА АЛЕРГИСКА ЗАКАНА ЗА ДЕЦАТА ОД ЈАТКАСТИТЕ ПЛОДОВИ

Додека со години, кикиритките и некои јаткасти плодови беа најобвинувани, многу повеќе од другите видови храна, кравјото млеко сега е „најчестата алергија на храна кај децата помали од пет години“

Многу родители знаат колку сериозно американските училишта ги сфатија алергиите на јаткасти плодови во последниве години. Денес, медицинските експерти известуваат дека постои нова закана од алергија на храна која е сериозна. За жал, таа е главен дел од американската исхрана со децении… и можеби е потешко да се искорени од сите места каде што одат децата.

Кравјото млеко е одговорно за „околу половина од сите алергии на храна кај деца помлади од една година“

WebMD објави дека анафилаксата (алергиска реакција) предизвикана од храна довела до зголемување од 25% на хоспитализацијата кај децата помеѓу 2006 и 2012 година, според анализата на податоците од педијатриските болници направена во 2019 година. Додека со години, кикиритките и некои јаткасти плодови беа најобвинувани, многу повеќе од другите видови храна, кравјото млеко сега е „најчестата алергија на храна кај децата помали од пет години“, се вели во извештајот на WebMD. Зачудувачки, се вели дека кравјото млеко е одговорно за „околу половина од сите алергии на храна кај деца помлади од една година“.

Кравјото млеко е популарен пијалак за децата поради калциумот, витамините и другите хранливи материи, како што се протеините. Сепак, некои од истите овие протеини се предизвикувачи, кои телото ги идентификува како туѓи и ги напаѓа, што предизвикува настан на алергиска реакција

Д-р Карла Дејвис, директорка на програмата за алергија на храна во Детската болница Тексас во Хјустон, вели: „Алергијата на кравјо млеко е највознемирувачка од алергиите на храна. Многу луѓе не се свесни дека може да предизвика анафилакса која е многу тешка“.

Извештајот објаснува дека кравјото млеко е популарен пијалак за децата поради калциумот, витамините и другите хранливи материи, како што се протеините. Сепак, некои од истите овие протеини се предизвикувачи, кои телото ги идентификува како туѓи и ги напаѓа, што предизвикува настан на алергиска реакција. Некои експерти велат дека сето ова е причината зошто е толку важно да се едуцира јавноста за опасностите од млечните производи денес.

Ако има добри вести, тоа е дека како што растат децата, извештаите сугерираат дека некои ја надминуваат алергијата на кравјо млеко, пишува „Eat This, Not That“.