ПОТВРДЕНО: Кинескиот мистериозен вирус се пренесува од човек на човек

Џонг Наншан, експерт за респираторни заболувања и шеф на тимот на здравствената комисија која ја истражува епидемијата, потврди два случаи на зараза во кинеската провинција Гуангдонг, кои настанале поради пренос на вирусот од човек на човек

Досега официјално е потврдено дека пневмонијата предизвикана од новиот кинески вирус е причина за смртта на три лица

♦♦♦♦♦♦♦

Кинеската национална здравствена комисија денеска потврди дека новиот коронавирус, кој предизвикува пневмонија, се пренесува од човек на човек, и дека со него се заразени членови на медицинскиот персонал, пренесува официјалната кинеска новинска агенција Синхуа.

Џонг Наншан, експерт за респираторни заболувања и шеф на тимот на здравствената комисија која ја истражува епидемијата, потврди дека случаи на зараза во кинеската провинција Гуангдонг, кои настанале поради пренос на вирусот од човек на човек, пренесува Ројтерс.

Кина потврди вкупно 217 случаи на коронавирус на својата територија, кој за прв пат беше откриен во градот Вухан

Досега, официјално е потврдено дека пневмонијата предизвикана од новиот кинески вирус е причина за смртта на три лица.