РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Домашни равиоли со мелено месо

Доколку сакате тестенини, домашните равиоли со мелено месо се идеален оброк.

Потребно:

За тестото:

  • 300гр брашно
  • 2 јајца
  • Малку сол
  • 3 лажици зејтин
  • 6-10 лажици млака вода

За полнење:

  • 250гр мелено месо
  • 1 главица кромид
  • 2 лажици масло
  • Сув зачин
  • Малку свеж магдонос
  • 100гр домати пелати од конзерва
  • 1 пакување крем сирење

Подготовка: Замесете го брашното со јајцата, солта, маслото и млаката вода за да добиете мазно тесто. Тестото премачкајте го со масло и оставете го на топло еден час. Кромидот ситно исечкајте го, кусо динствувајте го, па додадете го месото и зачинете. Кога месото е речиси готово, додадете ги пелатите и оставете да зоврие. Оставете да се излади. Развлечете го тестото и со чаша или калап за равиоли направете кругови. Рабовите премачкајте ги со белка, наполнете со месото и со крем сирењето, преклопете и со вилушка спојте ги краевите. Во вода што врие, варете ги пет минути, потоа додадете сос по желба и кусо оставете заедно да зоврие. Добар апетит!