РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Куглоф со суво грозје

Десерт достоен за празнична трпеза и лесен за подготовка, а во вкусот ќе можат да уживаат и почетниците во кујна. Можете да го збогатите со сечкани ореви и малку рум.

Потребно:

  • 2 јајца
  • 150 гр шеќер
  • 230 мл млеко
  • 100 мл масло
  • 300 гр брашно
  • 10 гр прашок за печиво
  • 10 гр ванилин шеќер
  • 200 гр суво грозје

Подготовка: Загрејте ја рерната на 180 степени и добро намастете калап од 22 сантиметри. Сувото грозје потопете го во малку ладна вода да омекне, па процедете го. Во сад се ставаат јајцата, шеќерот, ванилиниот шеќер и се миксираат додека не се добие густа, светло обоена смеса. Додадете млеко и масло и измешајте со жица за матење. Додадете брашно, прашок за печиво и мешајте додека не добиете еднолична смеса. На крајот додадете го сувото грозје и измешајте со шпатула. Истурете ја смесата во калапот, ставете ја во рерна и печете додека врвот на колачот не порумени, приближно 30 до 40 минути. Се вади од рерна и се остава во калапот 15 минути, внимателно се превртува и се остава на решетка да се излади. По желба наросете со шеќер во прав или прелијте со сируп од шеќер и портокал. Добар апетит!