РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Највкусни домашни крофни од рерна

Крофните подготвени по овој рецепт може или да ги пржите или да ги печете. Но, како и да ги подготвите, тие се вкусен оброк со шолја млеко.

Потребно:

За тестото:

  • 300мл вода
  • 20мл масло
  • 550гр брашно
  • 20гр квасец
  • 1 лажичка шеќер
  • Малку сол

За полнење:

  • Џем по желба/еурокрем

Подготовка: Од наведените состојки направете помеко тесто и оставете го да одмори 30 минути. Развлечете го со дебелина од половина сантиметар  со калап или чаша вадете ги крофните. Потоа, спојте по две форми, а за да поубаво ви се залепат со четка натопена во вода премачкајте ја едната страна од едната крофна. Со ножици на горниот дек направете како засек, односно вдлабнатина и наполете ја со џем или еурокрем. Оставете уште кусо да одморат, па потоа премачкајте ги со жолчка и печете на 180 степени околу 30-35 минути. Наросете ги со шеќер во прав.