РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Салата од киноа, црн грав и печен сладок компир

Со оваа здрава и хранлива заситна салата од киноа, црн грав и печен сладок компир, не ви треба месо, а за нејзина подготовка ви е потребно само половина час!

Потребно:

  • 700 гр сладок компир (батат)
  • 2 супени лажици маслиново масло
  • ½ лажичка сол
  • ¼ лажичка црн пипер
  • ½ лажичка мелен ким
  • 370 варена киноа
  • 1 конзерва црн грав, измиен и исцеден
  • 1 конзерва пченка, измиена и исцедена
  • 1 црвен кромид, сечкан

За преливот:

  • 4 супени лажици маслиново масло
  • 3 супени лажици сок од лимон
  • ¼ лажичка мелен ким
  • ¼ лажичка крупна сол
  • ¼ лажичка мелен црн пипер

Подготовка: Загрејте ја рерната на 200 степени. Обложете голем плех со хартија за печење. Излупете го слаткиот компир и исечете го на парчиња со дебелина од 1,5 см. Прелијте го со маслиново масло, зачинете со сол, бибер и ким и нежно измешајте. Распоредете го слаткиот компир на плехот и ставете го во рерна. Печете 20 до 25 минути. Извадете го од рерна и оставете да се излади. Во голем сад за салата измешајте ги пченката, црниот грав, црвениот кромид, киноата и слаткиот компир. Измешајте ги сите состојки за дресингот во помал сад. Прелијте ја салатата и нежно измешајте. Послужете веднаш или покријте со фолија и ставете ја салатата во фрижидер до 4 дена. Добар апетит!