Што предизвикува зелена столица кај бебето и дали е тоа нормална појава?

Иако зелената столица не е ништо чудно, ниту е ретко, важно е да се набројат причините зошто таа се појавува.

Една од најчестите и најголеми грижи на родителите е грижата околу бојата на столицата на бебето. Иако зелената столица не е ништо чудно, ниту е ретко, важно е да се набројат причините зошто таа се појавува.

Столицата може да биде зелена ако мајката консумирала зелена храна. Се што јаде мајката, јаде и детето, а некои намирници од нејзината исхрана може да му запречат на бебето и поради тоа да се појави зелена столица. Освен зелената храна, можно е на појавата на зелена столица кај бебето да влије и антибиотици, додатоци за железо и слично, што ги внесува мајката.

Зелената боја на столицата може да биде и предизвикана ако бебето директно јадело нешто зелено, како брокула, грашок или друг зелен зеленчук.

Се што јаде мајката, јаде и детето, а некои намирници од нејзината исхрана може да му запречат на бебето и поради тоа да се појави зелена столица.
  • Првата столица кај бебето се нарекува мекониум, а се состои од работи кои ги проголтало уште додека било во мајчиниот стомак. Поради тоа таа е со необична боја, а таква столица бебето може да исфрла и три дена по породувањето.
  • Кога ќе почнат да му никнуваат првите заби, лигавењето на бебето се зголемува и минува низ дигестивниот систем и во столицата изгледа како светкави лигави траги. Ваква столица може да предизвика и желудочна вироза.
  • Млечните формули содржат висока доза на железо која ја бои столицата во зелено, иако таквата столица може да биде показател дека бебето не пие доволно масно млеко, но и дека на бебето нешто му пречи во исхраната или дека на нешто е алергично.