ВРЕМЕТО Е ОД СУШТИНСКО ЗНАЧЕЊЕ: Три места на кои родителите треба веднаш да побараат доколку исчезне нивното дете

Времето е од суштинско значење во овој случај, што значи дека колку подолго е вашето дете таму, толку е поголем ризикот да му се случи нешто потенцијално опасно

Болничарката и мајка на три деца Ники Јуркуц редовно објавува совети за родителите, но и предупредувања, од кои многу се однесуваат на безбедноста на децата, на нејзиниот официјален профил на Инстаграм наречен Tiny Hearts Education. Таа неодамна објави видео во кое објасни каде родителите најпрво треба да го побараат своето дете доколку исчезне за да спречат фатални последици. Имено, на сите ни се случило барем еднаш во еден момент да не може да го пронајдеме детето, особено дома.

На прво место е автомобилот. Имено, температурата во автомобилот може брзо да се зголеми, а децата оставени во автомобилот може да се прегреат, што може да резултира со фатални последици

„Ако не можете да го пронајдете вашето дете, сакам прво да ги проверите овие три места. Времето е од суштинско значење во овој случај, што значи дека колку подолго е вашето дете таму, толку е поголем ризикот да му се случи нешто потенцијално опасно. Затоа ова се местата што прво ќе ги проверите. На прво место е автомобилот. Имено, температурата во автомобилот може брзо да се зголеми, а децата оставени во автомобилот може да се прегреат, што може да резултира со фатални последици“, објаснува Јуркуц.

„На второ место се сите водени површини како кади, базени, па дури и кофи полни со вода. Потребни се само неколку сантиметри вода и 20 секунди за децата да се удават. Последното место е патот. Секогаш запрашајте се дали вашето дете можело да залута по патот. Возачите во автомобилите можеби нема секогаш да можат да го видат вашето дете, особено ако е мало и тоа може да биде многу опасно“, додаде таа во описот на видеото, кое брзо стана вирално.