14 знаци дека детето е подготвено за нокшир

Дознајте дали е вистински момент вашето дете да им каже збогум на пелените!

Некои деца покажуваат интерес на нокшир кога имаат само една и пол година, многумина околу вториот роденден, додека одредени деца нема да бидат подготвени ниту до третиот роденден.

Со оглед на овој широк распон на возраст кога детето би можело да биде заинтересирано за нокшир, потребно е внимателно да се следат знаците кои укажуваат дека тоа е подготвено, за да навикнување на нокшир мине без солзи.

Време е за нокшир, ако вашето дете:

 • Мокри доволна количина одеднаш
 • Има редовни, обликувани столици, во релативно предвидливо време
 • Има суви периоди најмалку два часа – што покажува дека мускулите на бешиката се доволно развиени
 • Може да следи едноставни упатства
 • Може да седи мирно на едно место две до пет минути
 • Не го сака чувството кога пелената му е мокра или валкана
 • Покажува интерес за навиките на другите во тоалет (сака да гледа кога одите во толает)
 • Сака да носи гаѓички
 • Може да ги соблече и повторно да ги облече гаѓиичките
 • Со физички или со вербален знак покажува кога има столица
 • Покажува желба за самостојност
 • Се гордее со своите достигнувања
 • Не се противи на учењето да користи тоалет
 • Во фаза е на соработка, а не во негативна фаза