БРЕМЕНОСТ ПО НЕДЕЛИ – 15. недела

Се развиваат центрите за окостување и коски, како и коскената срж која ја превзема функцијата во создавањето крв на детето. Зглобовите на бебето се се подвижни. Сега бебето може прстињата да ги стисне во тупаница.

Продолжува развојот на кожата на бебето која е тенка и проѕирна и низ која се гледаат многу крвни садови. Лануго влакненцата ја прекриваат речиси целата површина на кожата на бебето, а појасно се јавуваат и влакненца на образите. Почнува да расте коса на главата, а пигментните клетки почнуваат да создаваат црн пигмент.

Се развиваат центрите за окостување и коски, како и коскената срж која ја превзема функцијата во создавањето крв на детето. Зглобовите на бебето се се подвижни. Сега бебето може прстињата да ги стисне во тупаница.

Бебето е долго 10-12 сантиметри, а тешко 50-100 грама.

Сега и вашиот стомак е јасно препознатлив. Со растење на волуменот на крвта почнува и прилагодувањето на организмот на зголемен напор, пред се срцето ја зголемува својата работа за 20%. Се јавува и зголемена срцева фреквенција (забрзана работа на срцето и забрзан пулс).

Со завршување на првото тромесечје од бременоста и со намалување на тегобите, прифаќањето на промените кои се случуваат, расте и желбата за нежност, што многу често го оживува и интересот за телесен контакт. Совршена положба за водење љубов за време на бременоста е положбата еден до друг, со што се избегнува притисок на стомакот и градите, кои може да биде болен за трудницата.

Стравот дека при половиот однос може да го повредите детето е неоснован, бидејќи детето во матката е многу добро заштитено.