ДАЛИ СУМ ДОБАР РОДИТЕЛ? ДАЛИ ПРАВИЛНО ГО ВОСПИТУВАМ МОЕТО ДЕТЕ? Клиничкиот психолог Надин ван дер Линден дава стручен одговор

Родителите денеска честопати се прашуваат дали добро ги воспитуваат своите деца. Клиничкиот психолог Надин ван дер Линден ОТКРИВА СЕДУМ ЗНАЦИ НА ДОБРИТЕ РОДИТЕЛИ

Да ​​бидете во состојба да го поправите односот со детето е знак за добар родител
ПИШУВА:
Надин ван дер Линден
клинички психолог

♦♦♦♦♦♦♦

Детето покажува различни емоции пред вас

Понекогаш е многу тешко за детето кога ќе се најде во емотивен период. Можеби ви се чини дека нема потреба да ги изразува сите свои емоции пред вас, но способноста на детето да ви покаже лутина, тага или страв е добар знак затоа што се чувствува сигурно со вас. Многу е загрижувачки кога детето ги крие своите чувства пред родителите. Ова е често знак на големи проблеми во вашиот однос. Обидете се да избегнете детето да се затвора и не го попречувајте во изразувањето на чувствата. Наместо тоа, обрнете внимание и бидете благодарни поради тоа.

Добрите родители не даваат критики за однесувањето и избегнуваат етикети како „лош“, „злобен“, „алчен“ и „мрзлив“
Успешното родителство значи обезбедување на сигурно засолниште за вашето дете. Тоа создава место од кое детето може да напредува. Се состои од трајна врска која не зависи од надворешните резултати, туку од љубовта, почитувањето и поврзаноста. Тоа всушност значи дека сте одличен родител
Детето доаѓа кај вас кога ќе се повреди или соочи со некој проблем

Знаеме дека родителите прават одлична работа кога детето доаѓа кај нив бидејќи има одредени проблеми. Тоа значи дека сте обезбедиле засолниште во кое детето доаѓа кога му е потребна помош. Добар начин да го поттикнете ова е да го слушате проблемот со ширум отворени раце без оглед на тоа дали проблемот ви изгледа мал или голем. Така, вашиот однос ќе биде отворен за комуникација и за работи што се тешки во животот.

Детето може да зборува за своите мисли и чувства без страв

Ова е позитивен знак за прифаќање на отворен и флексибилен однос. Некои родители несвесно ја ограничуваат комуникацијата со своето дете поради своето однесување, како што е претераното реагирање на мислите или чувствата кои не им се допаѓаат или го доведуваат во прашање нивниот начин на воспитување. Други родители се толку „кревки“ па не сакаат децата да ги оптоваруваат со своите мисли и чувства. Но, можете да ги поддржите мислите и чувствата на вашето дете без оглед на тоа кои сте вие. Ако ви е потребна дополнителна поддршка, побарајте од возрасна личност, а не од детето.

Добрите родители го насочуваат однесувањето на детето со поставување на граници и ограничувања
Вашата повратна информација не е критика или не го „обележува“ детето

Добрите родители не даваат критики за однесувањето и избегнуваат етикети како „лош“, „злобен“, „алчен“ и „мрзлив“. Ако вашето дете ги изело сите чоколадни колачиња пред да ги сподели со другите, добрата мајка ќе се фокусира на неговото однесување без да го критикува или омаловажува.

Понекогаш, родителите управуваат со интересите на своето дете за да ги исполнат своите соништа и потреби. Ваквите постапки може да направат детето да се чувствува неуспешно

Ги поттикнувате интересите и талентите на вашето дете

Со развивање на интересите и талентите, детето развива вештини и постигнува резултати. Можете позитивно да ги ангажирате децата во текот на нивните тинејџерски и рани години од животот. Прекрасно е да напредува во нешто што го сакате. Но, понекогаш, родителите управуваат со интересите на своето дете за да ги исполнат своите соништа и потреби. Кога ќе го принудите детето да направи нешто поради ваши лични интереси, сè може да пропадне, дури и кога се чини дека се се одвива добро. Ваквите постапки може да направат детето да се чувствува неуспешно. Исто така, ако не успее, а зад него е нарцисоидна родителска амбиција, децата ќе го носат товарот на разочаран родител и сопственото разочарување.

Родителите прават одлична работа кога детето доаѓа кај нив бидејќи има одредени проблеми. Тоа значи дека сте обезбедиле засолниште во кое детето доаѓа кога му е потребна помош

Создавате граници за детето да биде сигурно

Добрите родители го насочуваат однесувањето на детето со поставување на граници и ограничувања. Децата без граници и правила честопати запаѓаат во неволји или се изгубени. Границите помагаат децата да се чувствуваат сакано и ценето, дури и ако понекогаш не ги сакаат. Некои примери на добро поставени граници се: рутина на спиење и пристојно изразување кон членовите на семејството.

Ги исправате вашите грешки

Да ​​бидете во состојба да го поправите односот со детето е знак за добар родител. Ако викате, сте претерале со реакцијата, многу е важно да го поправите тој однос. Разговорот со детето може да ви помогне да ја решите ситуацијата, објаснувајќи дека ви треба и вам помош околу сопствените чувства. Иако е многу примамливо да барате знаци на успешно родителство во работи како што се: ниво на читање, јадење здрава храна, победа во фудбал и сл. – успешното родителство значи обезбедување на сигурно засолниште за вашето дете. Тоа создава место од кое детето може да напредува. Се состои од трајна врска која не зависи од надворешните резултати, туку од љубовта, почитувањето и поврзаноста. Тоа всушност значи дека сте одличен родител.