ДЕРМАТОЛОЗИТЕ АЛАРМИРААТ: Ова се првите знаци дека детето има атопичен дерматитис

„Најчесто се јавува во раното детство, кај повеќето пациенти симптомите се повлекуваат до пубертетот. Клиничката слика зависи од возраста на пациентот. Во доенечкиот период, односно до возраст од две години, промените на кожата се присутни на скалпот, образите, горниот дел од телото и надворешните страни на екстремитетите“, објаснува експертот.

Атопичниот дерматитис (егзема) е најчеста хронично повторлива воспалителна болест на кожата кај децата, а специјалистот дерматовенеролог Дора Мадираца Гласовиќ тврди дека се јавува кај околу 15 до 20 проценти од детската популација. Се карактеризира со сувост, воспалителни промени на кожата со различен интензитет и чешање.

„Најчесто се јавува во раното детство, кај повеќето пациенти симптомите се повлекуваат до пубертетот. Клиничката слика зависи од возраста на пациентот. Во доенечкиот период, односно до возраст од две години, промените на кожата се присутни на скалпот, образите, горниот дел од телото и надворешните страни на екстремитетите“, објаснува експертот.

Први симптоми на атопичен дерматитис

Заедно со црвенилото, додава д-р Гласовиќ, во најголем број случаи присутно е и навлажнување и формирање на красти. На возраст од две до 12 години кај децата доаѓа до појава на типични суви воспалителни промени на прегибите на големите зглобови, особено на вратот, лактите, зглобовите, колената и глуждовите.

Во адолесценцијата и зрелоста, промените во наборите сè уште се присутни, заедно со појавата на промени во очните капаци, дорзумот на рацете и стапалата. На прашањето што предизвикува појава на атопичен дерматитис, д-р Мадираца Гласовиќ нагласува дека причините можат да бидат различни.

Според нејзиното мислење, причината за атопичен дерматитис е мултифакторна и сложена. Постои генетска предиспозиција за развој на болеста, најчесто тоа е мутација на генот за филагрин, кој е главен структурен протеин на рожнатиот слој на кожата и неопходен за функцијата на кожната бариера.

„Поради недостаток на овој протеин доаѓа до зголемено губење на трансепидермалната вода, поизразена сувост на кожата и слабеење на нејзината заштитна улога. На тој начин ослабената кожна бариера го олеснува преминувањето на надразнувачи, микроорганизми и алергени, што може да доведе до развој на алергиски реакции и инфекција“, објаснува таа.

До влошување на атопичниот дерматитис може да доведат повеќе фактори како што се надразнувачи, облека од волна, синтетички и вештачки материјали, сув воздух, зголемено потење, несоодветни производи за нега или инфекции, додава дерматологот.

Како се де негува атопичниот дерматитис кај детето?

Секојдневната правилна нега е основа на терапијата со атопичен дерматитис. Како што нагласува д-р Мадираца Гласовиќ, се препорачува употреба на неутрални омекнувачки препарати, креми или лосиони кои ја обновуваат оштетената кожна бариера и го намалуваат чувството на чешање, како и капење или туширање со додавање на маслена купка или синдет ( синтетички детергент).

Тие не треба да содржат сапуни, вештачки бои и мириси. Капењето треба да биде кратко, односно пет до десет минути, во млака вода. Веднаш по капењето, на сè уште влажна кожа, потребно е да се нанесе омекнувачки производ за нега.