ДЕТСКИ РАЗВОЈ: Период на срамежливост – 27 месеци

Сложувалките се многу интересни за детето на оваа возраст, првенствено бидејќи веќе му се напреднати моторичките вештини, па ќе ги сложува со леснотија.

Почнато е времето на срамежливост за децата. Но, и за играњето двојна улога – дома се мали неранимајковци, а во градинка се вистински ангели. Сето тоа е дел од нивниот нормален развој.

Што сега прави?

Со 27 месеци, детето се повеќе ќе комуницира со други деца. Но, пријателствата и натаму ќе бидат кратки, а тоа кавгаџија.

Сложувалките се многу интересни за детето на оваа возраст, првенствено бидејќи веќе му се напреднати моторичките вештини, па ќе ги сложува со леснотија.

Детето ќе сака да си игра со се поситни играчки, со кои досега немал прилика да си игра. Тоа вклучува разни ситни фигури, па дури и копчиња.

Како комуницира?

Разговорот му станува се позрел и можете со него да разговарате како со мала личност, а не со бебе. Можете да му објасните зошто работите се случуваат, а тоа ќе почне да поставува прашања.

Тврдоглавоста и натаму е упорна, а повремено и конфликтна, но тоа не е нешто што цврст став и мирен разговор не можат да го поправат. Настојувајте да запомните дека сето тоа е дел од нивното растење.

Како да помогнете?

Вклучете се во заеднички активност и не се однесувајте како детето да е некој кој целосно е под ваша контрола. Дозволете му на детето некаде да биде сам свој газда и дајте му можност да се валка во песок.