Големиот внес на глутен во текот на детството го зголемува ризикот од целијакија

Глутенот кој се добива од пченицата, јачменот и 'ржта се наоѓа во тестенините, житарките за појадок, повеќето видови на леб, бисквити, печива и колачи.

Децата кои се изложени на ризик од целијакија имаат поголема веројатност дека ќе ја развијат таа состојба ако консумираат надпросечни количини на глутен во текот на првите пет години од животот, укажува нова студија.

Целијакијата е генетско автоимуно пореметување на дигестивниот систем каде протеинот – глутен поттикнува воспаление во тенкото црево и влијае на способноста на телото да ги апсорбира хранливите состојки од храната. Ова пореметување може да предизвика над 200 симптоми, а почестите вклучуваат болки во стомакот и надуеност, пролив и повраќање, запек, бледа столица, замор и губење на телесната тежина.

Глутенот кој се добива од пченицата, јачменот и ‘ржта се наоѓа во тестенините, житарките за појадок, повеќето видови на леб, бисквити, печива и колачи.

Идните истражувања би требало да дадат одговор дали елиминирањето на глутенот од исхраната го намалува ризикот од целијакија, колку стриктно треба да се отстрани глутенот од исграната и колку долго.