ХЗЈЗ: Протокол за постапување со вишок дози од отворено шишенце со вакцина против COVID-19

Хрватскиот институт за јавно здравје ја објави финалната верзија за постапување со вакцината против COVID-19 и спроведувањето на вакцинацијата во Хрватска, наменета за здравствените установи и вработените. Ви го пренесуваме нивното искуство

Отворено шишенце со вакцината COVID-19 може да се користи ограничено време во согласност со упатствата на производителот на вакцини
Покрај вакцинацијата по приоритети, од стратешко значење е да се постигне, во најкус можен рок, вклучување на што повеќе луѓе во процесот на вакцинација, бидејќи со вакцинацијата не се штити само вакцинираната личност, туку и други луѓе со кои таа доаѓа во контакт. Во таа смисла, секогаш е подобро да се вакцинира лице па дури и ако не може да се почитуваат приоритетните категории, отколку да се изгуби непотрошената доза затоа што и е истечен рокот на траење, објаснуваат од ХЗЈЗ

♦♦♦♦♦♦♦

Како се постапува со вишокот дози од веќе отворено шишенце на COVID-19 вакцина

Отворено шишенце со вакцината COVID-19 може да се користи ограничено време во согласност со упатствата на производителот на вакцини, „Фајзер“/„Бионтек“ во рок од 6 часа ако шишенцето се чува во фрижидер или во рок од два часа ако се држи на собна температура, „Модерна“ има рок од 6 часа и „АстраЗенека“ во рок од 6 часа ако се чува на собна температура, а најмногу во рок од 48 часа доколку се чува во фрижидер веднаш по отворањето на шишенцето, велат од Хрватскиот институт за јавно здравје, кој ја објави конечната верзија за постапување со вакцината против COVID-19 и спроведувањето на вакцинацијата во Хрватска, наменета за здравствените установи и вработените.

За време на вакцинацијата, може да се случи лицата за вакцинација да не дојдат или да не можат да ја примат вакцината поради некои медицински причини како што се треска, потврдени алергии итн.

Исто така, постојат ситуации кога е планирана вакцинација на осум лица, за кои е потребно да се отворат две шишенца со вакцини кои содржат 12 дози заедно. Во такви ситуации, потребно е да се изнајдат рационални решенија што ќе овозможат вакцинирање на некои од лицата од категоријата најблиску до онаа за која е наменета сегашната вакцинација, односно да се спречи пропаѓање на вакцините што инаку би предизвикало непоправлива штета во такви околности.

За време на вакцинацијата, може да се случи лицата за вакцинација да не дојдат или да не можат да ја примат вакцината поради некои медицински причини како што се треска, потврдени алергии итн.

Во вакви случаи, велат од ХЗЈЗ, ако однапред се знае дека ќе има вишок дози, бидејќи планираното лице однапред објавило дека се откажува или сте отвориле две шишиња за бројот на луѓе поголем од бројот на дози во едно шише, а помал од бројот на дози во две шишиња, потребно е:

  • да повикате на вакцинирање други лица кои се заинтересирани, а припаѓаат на истата приоритетна категорија, или
  • да се договорите со колегите од друга амбуланта да ви упатат дел од нивните пациенти од истата приоритетна категорија кои се закажани за вакцинација.

Ова е се со цел да се обезбеди број на вакцинирани лица при отворање на шишенцето во согласност со бројот на дози.

Ако за време на вакцинацијата се случи некој да се откаже или лекарот да утврди дека има контраиндикација за вакцинација, како што е треска и не стигнете до крајниот рок за употреба на вакцината да договорите пристигнување на други луѓе кои се на списокот на чекање за вашата клиника или друга колеги:

  • проверете дали има лица во работната средина кои припаѓаат на истата приоритетна категорија заинтересирани за вакцинирање кои имаат подоцнежен датум за вакцинација, потоа вакцинирајте ги и ревидирајте го списокот на вакцинирани
  • ако не е можно за време на рокот на употреба на вакцините да се дојде до други лица од истата приоритетна категорија, вакцинирајте го лицето кое е заинтересирано за вакцинирање според следната пониско рангирана приоритетна категорија.

Треба да се има на ум дека, покрај вакцинацијата по приоритети, од стратешко значење е да се постигне, во најкус можен рок, вклучување на што повеќе луѓе во процесот на вакцинација, бидејќи со вакцинацијата не се штити само вакцинираната личност, туку и други луѓе со кои таа доаѓа во контакт. Во таа смисла, секогаш е подобро да се вакцинира лице па дури и ако не може да се почитуваат приоритетните категории, отколку да се изгуби непотрошената доза затоа што и е истечен рокот на траење, објаснуваат од ХЗЈЗ.