Исклучително редок феномен: Жена од Мали (25) роди ДЕВЕТ БЕБИЊА – Погледнете ги неверојатните фотографии од штотуку родените пет девојчиња и четири момчиња

Халима Сисе роди пет девојчиња и четири момчиња во вторникот околу 30-та недела од бременоста. Наместо седум, како што првично покажал ултразвукот, докторите најдоа девет бебиња во стомакот на мајката

Неверојатно раѓање: Една мајка роди девет бебиња одеднаш
Доколку преживеат сите девет бебиња, случајот ќе го сруши сегашниот светски рекорд од осум бебиња. Во 2009 година, Надја Сулеман, наречена „Октомам“, роди осум бебиња во Калифорнија, и сите преживеаја

Неверојатни снимки од внатрешноста на мароканското породилно одделение го доловија неверојатното раѓање на девет бебиња од една мајка.

Докторите вчера открија како ги породиле петте девојчиња и четири момчиња во вторникот и потврдија дека сите девет новороденчиња и нивната мајка Халима Сисе, од Тимбукту во Мали, во моментов „се добро“.

Халима Сисе (25) очекувала да роди седум бебиња по ултразвучните прегледи во Мали и Мароко, но медицинските лица биле шокирани кога пронашле уште две бебиња за време на царскиот рез.

Халима Сисе била пренесена од Мали во Казабланка во Мароко за да се осигура дека бебињата ќе бидат породени безбедно

Се очекува мајката, чиј сопруг останал во Мали, да се врати дома за неколку недели, додека министерот за здравство Фанта Сиби вчера потврди дека мајката е добро, откако претрпела обилно крвавење и примила трансфузија на крв.

Претседателот на Мали, Бах Н’Дав интервенирал да ја одведат мајката во приватна мароканска клиника со специјализирано породилно одделение

Мајката поминала две недели во болница во главниот град на Мали, Бамако, пред да биде пренесена во Мароко во март за специјалистичка нега. Таа се породила предвреме во 30 недела од бременоста.

Докторите открија како ги породиле петте девојчиња и четири момчиња во вторникот и потврдија дека сите девет новороденчиња и нивната мајка Халима Сисе, од Тимбукту во Мали, во моментов „се добро“

Деветте бебиња на Халима Сисе се третиот досега регистриран случај на овој исклучително редок феномен, а претходните мајки во Австралија и Малезија за жал ги изгубиле своите бебиња не многу долго по породувањето.

Сите девет бебиња се префрлени на одделот за интензивна нега – NICU, повеќето од бебињата се интубирани, некои се на кислород, но на прв поглед бебињата се добро, изјавија лекарите

Доколку преживеат сите девет бебиња, породувањето ќе го сруши сегашниот светски рекорд поставен од Надја Сулеман во 2009 година, која роди осум бебиња кои преживеаја.

Деталите за бременоста на Халима остануваат нејасни, но повеќекратните раѓања обично се резултат на ИВФ

Бебињата родени на 30 недела се проценуваат со должина од 39,9 см и тежина од 2,8 кг, според NHS.

Видео објавено од приватната клиника Аин Борја во Казабланка, покажува како лекарите и медицинските сестри работеле напорно за да обезбедат дека сите девет бебиња ќе бидат породени безбедно и живи.

Мајката се породила предвреме во 30 недела од бременоста

Сите девет бебиња се префрлени на одделот за интензивна нега – NICU, повеќето од бебињата се интубирани, некои се на кислород, но на прв поглед бебињата се добро, изјавија лекарите.

Деталите за бременоста на Халима остануваат нејасни, но повеќекратните раѓања обично се резултат на ИВФ.

Халима Сисе очекувала да роди седум бебиња по ултразвучните прегледи во Мали и Мароко, но медицинските лица биле шокирани кога пронашле уште две бебиња за време на царскиот рез
Деветте бебиња на Халима Сисе се третиот досега регистриран случај на овој исклучително редок феномен, а претходните мајки во Австралија и Малезија за жал ги изгубиле своите бебиња не многу долго по породувањето

Во овие случаи, повеќе оплодени јајца истовремено се вметнуваат во матката на жената за да се зголемат шансите да забремени. Во ретки случаи, неколку ембриони ќе се развијат во бебиња, предизвикувајќи екстремни случаи на повеќекратно раѓање кои скоро никогаш не се случуваат природно. (Дејли мејл)