Како бебето да го научите да пие од чаша?

Понекогаш на бебињата им е тешко да пијат од шолја и потревно е манлу повеќе труд, а овие совети ќе во помогнат во тоа.

Кога детето ќе наполни една година, време е да почне да пие од чаша или шолја, наместо од шише.

Пред се не треба да се земе обична чаша, туку користете со клун, бидејќи на тој начин детето и натаму ќе има чувство како да има цуцла. Одлучете се за мек клун, наместо црвст за почеток, а по некое време замената ја чашата со цврст клун.

Полека и со трпение покажатее му на детето како да ја дигне чашата и да ја принесе до уста, така да не истури од течноста.

Додека детето не ја совлада вештината на пиење од чаша, чашата полнете ја со вода, бидејќи така и да се извалка или да истури течност од неа, нема да имате проблеми со дамките.

Доколку вашето дете не сака веднаш да ја прифати чашата, оставете го нека се навикнува, бидејќи веројатно мисли дека тоа е уште една интересна играчка која му послужи за забава.

Најдобар начин детето да прифати чаша е да му понудите неколку видови додека не ја пронајде онаа која нему му одговара и од која че сака да пие. Може да се обидете и чаша која има сламка.

Најважно е да имате многу трпение и да не го присилувате детето на нешто на кое не е подготвено.