Како да добиеме доволно витамин Д сега кога поминуваме помалку време на сонце?

Витаминот Д влијае на коските, спречува воспаление, го подобрува сонот, го зголемува имунитетот и ја подобрува работата на срцето и мозокот, објаснува д-р Александра Луис

Витаминот Д е особено важен затоа што значително придонесува за зајакнување на имунитетот

Иако прекумерната изложеност на сонце може сериозно да му наштети на нашиот организам, особено на кожата, сончевите зраци се главниот предуслов за производство на витамин Д во организмот. Тоа го потврдува и студијата објавена во „The Journal of Alimentary Pharmacology and Therapeutics“, која покажува дека речиси половина од светската популација има премногу мала концентрација на витамин Д во крвта.

  • Сега кога поради пандемијата престојуваме претежно во затворен простор, треба да обрнеме внимание на внесот на витамин Д преку храната, но и разни суплементи

Д-р Мајк Роизен од клиниката „Кливленд“ објаснува дека витаминот Д сега е особено важен затоа што значително придонесува за зајакнување на имунитетот, а неговите вредности честопати се многу ниски во оние групи кои се најмногу подложни на коронавирусот – постари лица и хронично болни.

„Научните студии покажаа врска помеѓу ниското ниво на витамин Д и инциденцата на неколку инфективни болести, посебно инфекција на горниот респираторен тракт, но и воспаление на белите дробови, инфекции на ушите, хепатитис Б и Ц и ХИВ инфекции“, рече д-р Роизен.

Но, што е со апсорпцијата на витамин Д сега, за време на карантин и минимално изложување на сонце? Д-р Роизен вели дека повеќето луѓе сега сигурно го добиваат помалку од вообичаено, па затоа треба да го подигнеме имунитетот и на некој друг начин.

„Витаминот Д е битен за многу различни физиолошки процеси, а влијае на нашите коски, спречува воспаленија, го подобрува сонот и ја подобрува работата на срцето и мозокот“, се согласува д-р Александра Луис. Таа потсетува дека неговиот препорачан дневен внес за здрави возрасни лица се движи помеѓу 600 и 800 IU на ден, а таа количина е невозможно да се внесе во организмот само преку храна.

Д-р Мајк Роизен од клиниката „Кливленд“ објаснува дека витаминот Д сега е особено важен затоа што значително придонесува за зајакнување на имунитетот, а неговите вредности честопати се многу ниски во оние групи кои се најмногу подложни на коронавирусот – постари лица и хронично болни

Истражувањето на The National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) открива дека додатоци на витамин Д земаат дури 37 проценти од населението во САД, а неговиот недоволен внес се поврзува со остеопороза, кардиоваскуларни болести, когнитивен пад, дијабетес и разни видови на рак, пишува „Real Simple“.

Според д-р Луис, сите треба да јадеме што повеќе храна богата со витамин Д, без оглед на времето што го поминуваме на отворено. Ако и тогаш го имаме премалку во крвта, добро е, вели таа, да земаме и додаток на витамин Д, особено во зимските месеци и за време на изолацијата.

Совети за поголем внес на витамин Д:

  • Поради омега-3, јадете мрсна риба најмалку два до три пати неделно, препорачува American Heart Association;
  • Пијте млеко богато со витамин Д;
  • Јадете житарки кои се збогатени со витамин Д;
  • Јадете повеќе печурки бидејќи тие се одличен растителен извор на витамин Д.