Како децата од мали да стекнат добри хигиенски навики

Многу е важно како родители да обрнете внимание и да создадете добри животни навики кај децата, додека се уште мали.

Повеќето родители на децата им ги мијат забите се додека тие не развијат свои моторни вештини. Сепак, важно е демонстрирањети на правилна техника за миење заби, и претворање на тој процес во забава кога и да е можно. Не само што тоа е добар начин на учење, туку ви нуди и одредено време да се поврзете со своето дете.

Ова се некои совети и трикови

  • Од најрана возраст учете го детето за важноста за ниењето заби. Негата на забите треба да започне што порано, штом забите почнат да се развиваат.
  • Одберете соодветна големина на четка за заби, најдобро е со подолга рачка, бидејќи децата често не сакаат да ја држат устата отворена. Задолжително нека биде некоја забавна и интересна.
  • Пејте, зборувајте или гледајте цртан филм за миењето заби да биде забавно, и сето ова ќе обезбеди миење од две минути на забите, како што е препорачано.
  • Бидете сигурни дека ја знаете правилната техника на миење заби, оти детето ќе го следи вашиот пример.
  • Држете се до рутината и не дозволувајте детето да пропушти да ги измие заботе наутро што стане и навечер пред да си легне.
  • Ако детето е постаро од шест година, безалкохолни средства за испирање на устата може да се користат  по миењето, за да се отстранат сите заостанати бактерии.
  • Редовниот стоматолошки преглед еднаш годишно е клучен, и изберете стоматолог кој вашето дете ќе го сака.