Како воспалените непца го зголемуваат ризикот од тешка форма на КОВИД-19?

Според студијата објавена во стручното списание “Клиничка периодонтологија“, пациентите со КОВИД-19 кои имале парадентоза, морале 3,5 пати почести да бидат лекувани на одделите за интензивна нега и 4,5 пати почесто завршувале на респиратор. Исто така, тие корона-пациенти умирале речиси десет пати почесто од пациентите со здрави заби.

Познато се дека проблемите со забите може да предизвикаат сериозни забоувања и да го зголемат ризикот од срцев удар или белодробни болести. Нова научна студија покажала дека тие може да бидат и ризик фактор за КОВИД-19.

Германското здружение за пародонтологија, повикувајќи се на нова студија, сега предупредува дека парадентозата, слично како и некоу други болести, треба да се смета за ризик фактор за тешки случаи на КОВИД-19.

Истражувачите, користејќи електронски медицински досиеа, го испитувале текот на болеста кај 568 пациенти во болница во Катар во период помеѓу февруари и јули 2020.

Според студијата објавена во стручното списание “Клиничка периодонтологија“, пациентите со КОВИД-19 кои имале парадентоза, морале 3,5 пати почести да бидат лекувани на одделите за интензивна нега и 4,5 пати почесто завршувале на респиратор. Исто така, тие корона-пациенти умирале речиси десет пати почесто од пациентите со здрави заби.

Научниците воочиле дека пациентите со парадентоза вдишуваат бактерии кои така низ устата влегуваат во белите дробови и таму предизвикуваат дополнителни воспаленија, особено кај пациентите кои се на респиратор.

“Тоа може да допринесе за влошување на здравствената состојба кај пациентите со КОВИД-19 и да го зголеми ризикот од смрт“, вели авторот на студијата Мариано Санз.

Поради тоа, тој препорачува пред да се користи респиратор, на пациентите кои имаат парадентоза да им се дезинфицира усната шуплина.