Кога запекот кај бебето треба да ве загрижи

Во ретки случаи, запекот кај бебињата е предизвикан од здравствен проблем, како што е неправилната работа на мускулите на дигестивниот систем или постоење на  пречка, блок во дигестивниот систем кој спречува нормален тек на содржината во цревата.

Мајчиното млеко има висока хранлива вредност, па честопати организмот на бебето целосно го искористува млекото, оставајќи сосем мала количина која минува низ дигестивниот систем.  Од таа причина, сосем е нормално бебето да нема чести столици во текот на неколку дена. Ваквата состојба е нормална кај ексклузивно доените бебиња.  Друга причина за нередовна столица е фактот што голем дел од бебињата имаат бавен дигестивен систем, што не претставува здравствен проблем.

Сепак, доколку нередовната столица е проследена со болки кај бебето или сметате дека нешто не е в ред, разговарајте со вашиот педијатар.

Во ретки случаи, запекот кај бебињата е предизвикан од здравствен проблем, како што е неправилната работа на мускулите на дигестивниот систем или постоење на  пречка, блок во дигестивниот систем кој спречува нормален тек на содржината во цревата.

Запекот не претставува само отсуство на столица туку и доколку бебето има потешкотии при празнењето.  Доколку 4 до 5 дена во неделата бебето има мека столица тоа е сосем нормално. Обратете се кај вашиот педијатар доколку кај вашето бебе забележите:

  • потешкотии при празнење
  • тврда столица
  • цврст стомак
  • крвава или темна столица
  • изостанување на столица 5-10 дена