Кои се причините за низок притисок во бременоста

За разлика од високиот, нискиот притисок или хипотензијата не предизвикува сериозни здравствени проблеми. Но, кога притисокот е многу низок, може да дојде до одредени компликации во раната бременост, вклучувајќи ектопична бременост при која оплодената јајце клетка се имплантира на друго место, наместо во матката.

Појавата на низок крвен притисок во бремноста е вообичаена, особено во првите месеци, односно во првите 24  недели, што е предизвикано од васкуларниот систем – вените се шират за да обезбедат доволен проток на крвта во матката.

За разлика од високиот, нискиот притисок или хипотензијата не предизвикува сериозни здравствени проблеми. Но, кога притисокот е многу низок, може да дојде до одредени компликации во раната бременост, вклучувајќи ектопична бременост при која оплодената јајце клетка се имплантира на друго место, наместо во матката.

Од тие причини, редовните прегледи кај матичниот гинеколог, на кои задолжително се мери и крвниот притисок се важни за здрава бременост. Она што треба да го знаете е дека крвниот притисок може и да варира, во зависност од нивото на енергија, стрес и нервоза кај мајката, и од тоа во кој период од денот се мери.

Но, освен ова, постојат и други фактори кои може да доведат до проблеми и пад на крвниот притисок.

 • Дехидрација
 • Инфекции
 • Алергиски реакции
 • Долготрајно лежење во кревет
 • Внатрешно крварење
 • Анемија
 • Проблеми со срцето
 • Ендокринолошко пореметување

Симптоми на низок притисок во бременоста се:

 • Вртоглавица или збунетост
 • Мачнини
 • Зашеметеност која може да предизвика несвестици, особено по брзо станување
 • Замор кој може да се влоши во текот на денот
 • Отежнато дишење
 • Жед, дури и откако ќе консумирате течности
 • Студена и бледа кожа
 • Проблеми со видот, како што се замаглен вид или дупло гледа
 • Депресија