Мајчиното млеко игра важна улога во превенција на срцеви заболувања кај предвремено родените бебиња

Причините зошто мајчиното млеко може да помогне во намалувањето на ризикот од срцеви заболувања се тоа што мајчиното млеко ја подобрува регулацијата на хормоните и факторите на раст, го зајакнува имунолошкиот систем на новороденчето, го намалува воспалението и го подобрува метаболизмот на детето.

Според резултатите од ново истражување, раната употреба на мајчиното млеко може да игра важна улога во спречувањето на срцевите заболувања кај предвремено родените бебиња.

Инаку, една од долгорочните здравствени компликации што може да ја имаат младите возрасни кои се родени предвреме се единствените карактеристики на срцето кои вклучуваат помали срцеви комори, релативно повисок крвен притисок и непропорционално зголемување на мускулната маса во срцето.

Причините зошто мајчиното млеко може да помогне во намалувањето на ризикот од срцеви заболувања се тоа што мајчиното млеко ја подобрува регулацијата на хормоните и факторите на раст, го зајакнува имунолошкиот систем на новороденчето, го намалува воспалението и го подобрува метаболизмот на детето.

Треба да се напомене дека е сè појасно дека предвременото раѓање резултира со долготрајни штетни кардиоваскуларни ефекти со важни клинички последици. Исто така, постои јасен недостаток на превентивни и терапевтски интервенции за ублажување на овие ефекти.

Извор: Pediatric Research