Мајчиното млеко може да превенира срцеви болести кај предвремено родените деца

Една од долгорочните здравствени компликации кои можат да ги имаат младите возрасни лица, кои се предвремено родени, се единствени карактеристики на срцето кои вклучуваат помали срцеви комори, релативно повисок крвен притисок и несразмерно зголемување на мускулната маса во срцето.

Според резултатите од нова студија, раната употреба на мајчиното млеко може да има важна улога во спречување на срцеви болести кај предвремено родените деца.

Една од долгорочните здравствени компликации кои можат да ги имаат младите возрасни лица, кои се предвремено родени, се единствени карактеристики на срцето кои вклучуваат помали срцеви комори, релативно повисок крвен притисок и несразмерно зголемување на мускулната маса во срцето.

Причините поради кои мајчиното млеко може да помогне во намалување на ризикот од срцеви болести, се тие што мајчиното млеко ја поттикнува регулацијата на хормоните и факторот на раст, го јакне имуниот систем на новороденчето, намалува воспаленија и го подобрува метаболизмот на детето.

Треба да се истакне дека е се појано оти предвременото раѓање, резултира со долгорочни штетни кардиоваскуларни ефекти со важни клинички последици. Истовремено, постои јасен недостаток на превентивни и тераписки интервенции за ублажување на тие ефекти.