Откриена е изненадувачка причина зошто најмногу жени забременуваат за време на празниците

Студија објавена во списанието Obstetrics & Gynecology покажала дека квалитетот на спермата се подобрува во зима во споредба со летото.

Познато е  дека најмногу деца се раѓаат во август и септември, односно најмногу жени забременуваат за време на божиќните и новогодишните празници. Истражување покажува дека причината не е повеќе секс. Доказите сугерираат дека тоа се случува затоа што спермата претпочита пониски температури.

Студија објавена во списанието Obstetrics & Gynecology покажала дека квалитетот на спермата се подобрува во зима во споредба со летото. Истражувачите откриле дека мажите имаат најздрава сперма во зима и рана пролет и тогаш произведуваат 70 милиони сперматозоиди на милилитар сперма, во споредба со 68 милиони во доцна пролет.

Исто така, сперматозоидите произведени во зима биле побрзи од нивните пролетни колеги. Поради ова, поверојатно е дека сперматозоидите ќе стигнат до јајце клетката на жената, што ги зголемува шансите за зачнување.

Корејска студија од 2021 година, спроведена помеѓу полицајци во нивните 40-ти и 50-ти години, открила дека во есен и на почетокот на зимата, мажите имале највисоко ниво на тестостерон, додека најниски нивоата биле во јануари и мај. Тимот открил дека нивото на тестостерон е под влијание на температурата и количината на дневна светлина.

Тестостеронот е машки полов хормон кој првенствено се произведува во тестисите. Меѓутоа, рецепторите за тестостерон се раширени по целото тело. Тоа помага да се одржи густината на коските, дистрибуцијата на маснотии, мускулната маса, влакната на лицето и телото, сексуалниот нагон и производството на сперма, објаснуваат лекарите од Клиниката Мајо. Тоа исто така води до подобри шанси за зачнување.