Оваа храна за децата никогаш не би смеела да се подгрева

Децата се најчувствителни на негативните промени во храната предизвикани од повторното загревање или подгревање. Прочитајте кои намирници е најдобро да се јадат исклучиво свежо подготвени.

Најздраво е да се јадат свежо подготвени оброци, но понекогаш не можеме поради брзиот начин на живот. Готвењето оброци за следниот ден, па дури и за следните неколку дена е реалност, а нивното подгревање е начин на живот. Сепак, без разлика на практичноста, постојат некои намирници кои најдобро е да се јадат исклучиво свежо подготвени, бидејќи со подгревањето може сериозно да го нарушат здравјето.

Прочитајте за кои намирници станува збор:

  • Морковот и спанаќот се менуваат кога се загреваат

Зеленчукот како морковот и особено спанаќот содржи нитрати, кои сами по себе не се штетни, но при повторно загревање со низа реакции се менуваат во конечен производ: нитрозамини кои имаат канцерогено дејство. Истото важи и за целерот, репата и цвеклото, па затоа се препорачува јадењата од овие состојки да се подготвуваат само свежи во количина доволна за еден оброк.

Децата се особено чувствителни на овие негативни промени во храната, поради што не се препорачува повторно да им се загрева супата или чорбата со, на пример, моркови. Кога подгревате супа или вариво, извадете го зеленчукот и загрејте ја само течноста.

  • Печурките се чувствителна намирница

Печурките се исклучително чувствителна храна. Протеините содржани во нив лесно се уништуваат, особено под влијание на ензими и микроорганизми. Доколку печурките не се исчистат добро и не се стават многу брзо во фрижидер по термичка обработка, може да се расипат, поради што не се препорачува повторно загревање. Меѓутоа, доколку при подготовката на садот сте користеле свежи печурки кои добро сте ги исчистиле и по подготовката ги ставиле во фрижидер на не повеќе од 24 часа, можете повторно да ги загреете на температура од околу 70°C.

  • Оризот носи ризик од труење

Ориз често погреваме. Сепак, според Агенцијата за стандарди за храна, ова треба да го избегнуваме. Проблемот не лежи толку во самото загревање, туку во чувањето на оризот пред повторното загревање. Суровиот ориз, всушност, може да содржи бактериски спори кои можат да предизвикаат труење со храна. Кога оризот се готви, одреден број спори може да преживеат, да се претворат во бактерии и, ако оризот се остави на собна температура, да се размножат до точка каде што произведуваат токсини кои предизвикуваат повраќање и дијареа. Загревањето на оризот не ги отстранува овие штетни токсини.

Доколку имате намера да подготвите ориз однапред, изладете го во рок од еден час по завршувањето на подготовката и чувајте го во фрижидер најмногу еден ден пред да се загрее.

  • Што уште не е пожелно да се подгрева?

Поради високата содржина на протеини, не се препорачува повторно загревање на пилешко месо. Повторното загревање по 2-3 дена ќе предизвика промена во структурата на протеините, што може да резултира со дигестивни проблеми. Истото важи и за другите јадења со месо, риба и јајца.

Дополнително, јадењата што содржат млеко и млечни производи најдобро е да се јадат свежо подготвени.