Пет лаги во кои веруваат сите мајки кога ќе добијат бебе

Ако неодамна прв пат сте станале мајка и сте преплавени со нови чувства и со улогата на мајчинство, можеби низ главата ви поминуваат некои мисли кои се комплетно невистинити.

Да бидеме искрени – во првите недели по породувањето, животот навистина може да биде тежок и хаотичен. Но, тоа е истовремено и магичен период. Мирисот на новороденчето не може да го замени ништо на светот, како ни среќата што сте мајка. И тогаш речиси и да нема жена која не помислува дека некои работи никогаш нема да се вратат во нормала, но верувајте, ќе се вратат.

  • Никогаш веќе нема да спијам

Физички е невозможно за било која мајка дека никогаш повеќе нема да спие или да се носи со распоредот на новороденото бебе засекогаш. Фазата со новороденче е токму тоа – само фаза. Вашето дете ќе почне да спие во некој момент, а и вие ќе почнете да спиете во истиот. Ќе дојде време кога и вие и бебето ќе спиете цела ноќ и ќе се разбудите наспани и свежи. Запомнете, нема секогаш да биде вака!

  • Никогаш веќе нема да патувам или да правам некои забавни работи

И мајките се луѓе. Да, извесно време сепак ќе мора да бидете дома и во близина на домот, но ќе дојде време ( и побрзо од што мислите) кога повторно ќе имате време за себе. Ќе излегувате со пријатели, ќе одите на патувања и ќе имате различни авантури. Повторно ќе се чувствувате како некогаш.

  • Моето тело е уништено

Вашето тело во моментов изгледа како вреќа полна компири, вашето лице е со подочници и не можете да замислите нормално седење на столица. Неверојатно е како телото се менува поради нашите бебиња , а уште поневеројатно е како се враќа во својата претходна состојба. Можеби нема телото да биде идентично како пред породувањето, но ќе биде слично. Само дајте си себе си време.

  • Повеќе никогаш нема да бидеме сами

Бебињата не го окупираат само домот, туку ги окупираат и нашите спални соби. Но, и ова е привремено. Бебето ќе се пресели во свој простор со тек на време. Ќе почне подолго да спие, и преку ден и навечер, а еден ден ќе почне да оди во градинка и на училиште.

  • Никогаш нема да ја соблечам оваа облека и да излезам од дома

Со првото бебе, навистина имате чувство дека секогаш сте во некоја стара и извалкана облека. Во еден момент, во блиска иднина ќе се средите, ќе се нашминкате и ќе изгледате совршено. Верувајте ни на зборот!