Рани знаци на постпородилна депресија

Следете ја својата психичка и физичка состојба и навреме обратете се на помош кај стручно лице.

Статистиките покажала дека 10% од родилките доживуваат постпородилна депресија. Тоа може да има фатални последици како по мајката, така и по новороденчето. Токму од тие причини, важно е навреме да се препознае постпородилна депресија. Следете ја својата психичка и физичка состојба и навреме обратете се на помош кај стручно лице.

РАНИ СИМПТОМИ

Нормално, е првите две недели по породувањето да чувствувате пад на расположението. Но, ако и по овој период се чувствувате беспомошно, време е да реагирате.

  • Ако вашите мисли ги окупира тага или чувство на тага, тоа е прв знак за постпородилна депресија.
  • Незаинтересираноста за работи кои некогаш сте ги сакале, како што се омилена книга, жанр на филм може да биде предупредувачки симптом.
  • Постпородилната депресија се огледува и во потешотии во донесувањето одлуки, бидејќи жената не може рационално да размислува.
  • Секоја мајка се грижи дали ќе биде добра мајка, но ако оваа мисла ве окупира секој ден, време е да реагирате.
  • На депресијата влијае и промена на ритамот на спиење, односно недостатокот на сон.