РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Домашни крофни

Има многу различни рецепти за крофни, а доколку сте љубители на домашни, меки, воздушни, тогаш  ова е совршена рецепт за крофни, кој секогаш успева.

Потребно:

  • 400мл млеко
  • 50мл масло
  • 40гр свеж квасец
  • 2 јајца
  • 1 лажица шеќер
  • Прстофат сол
  • 700гр брашно + 100гр за посипување и месење тесто

Подготовка: Во топлото млеко додајте го издробениот квасец и шеќерот и измешајте. Во него додајте половина од брашното и сè соединете со жица за матење. Потоа додајте масло, изматени јајца и сол и повторно измешајте. Додајте го остатокот од брашното, па изматете со лажица. Додадете уште 50 грама од брашно. Тестото ќе биде меко и ќе се лепи за раце, но така треба. Обликувајте го со лажица, посипете го со малку брашно, па покријте го со крпа и оставете го да отстои околу 30 минути за да се удвои. Расукајте го тестото и развлечете го на дебелина од еден сантиметар, вадете крофни со калап за крофни и прекријте ги исечените крофни со крпа, па оставете ги да одморат 20 минути. Загрејте го маслото и испржете ги крофните. Полнете ги по желба. Добар апетит!