РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Колач со јаболки и чоколадо

Вкусна овошна торта со чоколаден прелив, која нуди соврпена комбинација и за најпребирливите непца.

Потребно:

  • 1 шолја гриз
  • 1 шолја зејтин
  • 1 шолја брашно
  • ½ шолја млеко
  • 1 лажичка цимет
  • 1 прашок за печиво
  • 1 јајце
  • 1 шолја шеќер
  • 2 ренадни јаболки

(Мерка за шолјата – 150мл)

Прелив:

  • 4 лажици зејтин
  • 4 лажици млеко
  • 4 лажици шеќер
  • 100гр чоколадо

Подготовка: Прво изматете ги јајцата и шеќерот, а потоа додадете ги сите останати состојки. Добиената смеса ставете ја во подмачкано тавче (масло и брашно). Птечете во претходно загреана рерна на 220 степени, околу 30 минути. Кога колачот е при крај со печењто, подгответе го преливот така што на умерена температура ќе ги стопите сите состојки и со нив ќе го прелиете жешкиот колач. Кога ќе се олади, исечете го колачот и послужете. Добар апетит!