Потребно:
- 500гр лазањи
- 1 кромид
- 2 чешниња лук
- 1 морков
- 1 тиквица
- 2 пиперки
- 2 домата
- ½ модар патлиџан
- Сол
- Црн пипер
За бешамел сосот:
- 700мл млеко
- 3 лажици брашно
- 200гр пармезан
- Малку масло
И уште:
- 200гр кашкавал
- 250гр моцарела
Подготовка: Зеленчукот исечете го на коцки. На малку масло пропржете го кромидот, па додадете го останатиот зеленчук. Зачинете по вкус и динствувајте на средна температура околу 20 минути со повремено мешање. Во друго тавче ставете масло, па кога ќе се загрее додадете го брашното и пржете додека не добие златна боја. Тргнете го од оган и додавајте по малку млеко мешајќи да не останат грутчиња. Вратете на рингла и мешајте додека сосот не згусне. Додадете малку сол, а потоа и пармезанот. На дното од огноотпорниот сад ставете еден ред лазањи, потоа зеленчукот, бешамел, па пак кори лазањи. Постапката повторувајте ја додека имате материјал. Последниот ред треба да биде тестенина, а потоа врз неа ставете ги ренданиот кашкавал и моцарела. Рерната загрејте ја на 180 степени, садот покријте го со алуминиумска фолија и печете половина час. Тргнете ја фолијата и печете уште 15 минути. Добар апетит!